Fotósoknak

 

——————————————————

 

A BABABIZTONSÁGRÓL

 

Olyan dologról szeretnék írni, ami a szívügyem. Kérlek olvasd végig!

Örvendetes,  hogy már Magyarországon is egyre több a babafotós, sőt az  újszülöttfotózást is sokan kezdik felfedezni. Ez a tendencia a már több  éve fotózókat talán megriasztja, de szerintem ez csak még jobb munkára,  egymás megismerésére és segítésére inspirál. Nem kell félni a  versenytől, hiszen az jó és szükségszerű dolog.
Amiről  írni szeretnék ennek kapcsán, azt nagyon fontosnak tartom. A  legfontosabbnak. Előrebocsátom, hogy nem egyvalakinek szól, senki  konkrétan nincs a fejemben, akihez címzem. Csak olvastam egy külföldi  blogon egy írást és mivel tudom (és örülök neki), hogy sok fotós is  figyelemmel kíséri a fotóblogomat, szinte kötelességemnek érzem, hogy én  is szóljak a biztonság kérdéséről.

Ha  most kezdesz el ismerkedni a babafotózással és azon belül az egészen  piciny újszülöttek fotózásával, kérlek tedd ezt lassan és megfontoltan.  Kezd az egyszerű pózokkal! Szerezz rutint!Legyen MINDIG a leges-legfontosabb dolog a baba biztonsága!

Tudom,  nagyon sok inspiráló képet látni az Interneten, főleg az amerikai  fotósok jeleskednek ezen a téren, de mindig tartsd szem előtt, hogy  nekik már sokéves, gyakran évtizedes tapasztalatuk van. Szinte  rutinszerűek a mozdulataik, amikkel a megfelelő pózba helyezik az  újszülöttet. Tudják, mit lehet és mit nem. Vannak segítőik. És végül de  nem utolsó sorban: nem mindig a valóságot látod a képeiken. Itt főleg a  lógatós és a könyöklős fotókra gondolok: ezeknél nagyon sok digitális  utómunkát használnak (több képből raknak össze egyet, és/vagy  klónozással eltüntetnek dolgokat). Hogy ez a gyakorlatban hogy néz ki,  azt az írásom alján levő linket követve megnézheted.

Az  idő múlásával érezheted azt, hogy túl egyformák a képeid, új  kellékekre, új pózokra, új inspirációkra lenne szükséged. De gondold  meg: az adott családnak még nincs olyan képe a babáról, amit már te  esetleg tízszer lefotóztál más fotózások alkalmával. Nem szégyen a jól  bevált dolgokat alkalmazni! Ehhez kapcsolódik az is, hogy próbálj meg a  szülőknek dolgozni és ne a blogodnak vagy az internetes fotós  közösségnek. Ne akard a kollégákat elkápráztatni (és ezzel esetleg  veszélyes helyzetet teremteni a baba számára). Természetesen fontosak a  kollégák visszajelzései is, de elsősorban a megrendelők véleménye számít  és ők azok, akik továbbviszik majd a híredet!

Egyértelmű,  hogy mindig vágyunk kipróbálni új dolgokat, de ezt lassan, megfontoltan  tegyük. Gondold meg: ha bármi baleset történne egy  újszülöttfotózás során, azt az adott fotós soha nem bocsátaná meg magának. Ráadásul micsoda médiavisszhangja lenne és hány fotósnak  ártana azzal, hogy megrendülne a szülők bizalma. Mindig tartsd szem előtt, hogy egy kis életke van rád bízva! Még  akkor se engedj az elveidből, ha a szülők kérik. Én találkoztam már  olyan kéréssel, amit visszautasítottam, mert nem tartottam  biztonságosnak. Egyszerűen nem éri meg. Tisztában kell lenni  képességeinkkel. És azt is fontos tudni, hogy NEM MINDEN ÚJSZÜLÖTTEL  LEHET MINDENT MEGCSINÁLNI. Valamelyik picúrka könnyedén “csomagolható  össze”, mások nem. Amikor a kis kezecskéiket próbálom igazgatni, az első mozdulatnál érzem, hogy könnyen engedi-e vagy sem. Szinte azt is  “látom”, milyen pózban feküdt az 5-6 napos baba az anyaméhben. Sok  újszülött állandóan az arcocskája előtt tartja a kezét, nyilván a  pocakban is így feküdt (ilyenkor megkérdezem, hogy ugye a 4D ultrahangon  sem látták az arcát? 🙂

Tehát: ha kételkedsz, hogy az általad hőn áhított pózba tudod-e tenni a babát, akkor NE TEDD! Csodás képeket lehet készíteni egy háton fekvő és édesen alvó újszülöttről is.

Ne  feledkezünk meg a nagyobb babákról sem, a pár hónaposakról, az  egyévesekről, akiket szintén szoktunk ebbe-abba beleültetni,  belehasaltatni, belefektetni. Ezt is mindig a lehető legnagyobb  óvintézkedések mellett tegyünk! Az egyik szülő mindig legyen a babától  kartávolságra, hogy bármikor oda tudjon nyúlni, ha arra szükség van.  Mondjuk is neki, hogy nyugodtan nyúljon oda, amikor szükségét érzi, ne  várjon a kattintásra! Sőt, én azt is szoktam mondani, hogy szóljanak, ha  valamit inkább nem szeretnének, mert nem tartják biztonságosnak. A  fotózás róluk szól, ők a megrendelők, nekik kell örömöt szereznünk, az ő  igényeiket kell kiszolgálnunk, az ő kéréseiket kell maximálisan  tiszteletben tartanunk (természetesen összeegyeztetve a saját  felfogásunkkal, stílusunkkal).

VIGYÁZZUNK RÁJUK!

 

Szilvi

Go to Top